Sommar på Ströget

Köpenhamn är verkligen en av världens charmigaste huvudstäder. Staden kallas även på danska ”Dronningens By”. Köpenhamn är verkligen värt ett besök och året om vimlar här av nyfikna turister från all världens hörn.

tecknad karta över ströget köpenhamn         Ströget gatuvy

Ta en promenad på Ströget

Ströget är stadens välkända gågata och den går mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv. Gatan är helt bilfri och det finns en del trevliga café och restauranger längs med vägen. Design är något som danskarna är kända för och i huvudstaden finns det många unika designers. Här kryllar även av dyra designeraffärer som t.ex Hugo Boss, Mulberry, Tommy Hilfiger, men även en hel del affärer med överkomliga priser som t.ex. svenska H&M.

Sommaren är extra trevlig och ett roligt inslag är alla gatumusikanter och andra artister som bjuder på en liten show i sommarvärmen. Man vet aldrig vad man kan råka stöta på när man flanerar på Ströget. Några lyckliga personer som befann sig på Ströget den 23 juli 1988, blev nog en aning förvånade när de upptäckte att den duktiga gatumusikern helt plötsligt fick celebert sällskap av självaste Bruce Springsteen! Så i Köpenhamn kan allt hända!

Dags för smörrebröd

Man blir allt lite hungrig och sugen efter många intryck och promenerande i staden. Smörrebröd är något man absolut måste prova på i Köpenhamn. Om du går ströget upp från Rådhusplatsen och kommer fram till Nytorv, så vik av till höger och ta sedan första gatan till vänster och du finner dig på lilla fina Brolaeggerstsraede. Gå en liten bit och på nästa hörna finner du Sorgenfri – ett klassiskt smörrebrödställe. Passa på att vila benen lite och njut av fantastiska smörgåsar på äkta danskt vis. Det kan vara lagom att börja med två stycken – det är som en liten middag. Prova på smörrebröd med dansk fläskestek eller en klassisk ägg och sill – riktigt gott. Självklart ska måltiden ackompanjeras med en dansk Hof och en liten snaps.

smörgås ägg o sill

Ett tips är verkligen att vika av från Ströget och gå in på någon spännande sidogata och upptäck de gamla vackra husen och de små affärerna med spännande utbud. Om man mot förmodan är mer shoppingsugen finns det stora berömda varhuset Magasin du Nord i andra änden på Ströget.

Ett självklart avslut på promenaden är att avsluta med en god middag eller kanske bara en kall öl i Nyhamn. Här kan man sitta på kajen och titta på folkvimlet i timmar.

Ha en trevlig promenad på Ströget i sommar!