Ta en weekend i Reykjavik

Blå lagunen island

Reykjavik må inte vara den största av städer i världen, men är trots allt Islands största stad och väl värd ett besök för den äventyrssugne. Vi ger dig inspiration kring vad staden har att erbjuda och vad du absolut inte får missa under ett besök i den nordliga huvudstaden.

Blå lagunen island

Skåda djur och natur

Reykjavik och Island generellt har ett unikt djurliv att erbjuda i häpnadsväckande vackra omgivningar. För dig som älskar djur kommer ett besök till en gård med islandshästar eller en runda på valsafari utgöra ett oförglömligt reseminne.

Islandshästar

Är du eller någon av dina nära och kära en stor vän av hästar rekommenderar vi varmt ett besök till någon av de gårdar som finns omkring staden. Här strövar gulliga islandshästar omkring med sin ikoniska lilla storlek och robusta kroppsbyggnad. Hästarna blir sällan högre än 150 cm och är på grund av sin stadiga byggnad och lugna sinne bra att rida på även om man inte suttit på hästryggen tidigare. Några bra gårdar att kika närmare på är bland annat Ishestar och Laxnes, som bägge erbjuder ridturer med islandshästar. Ishestar är en gård med mycket bra rykte om sig och har i flera års tid arrangerat både nybörjarturer och turer för mer vana ryttare. På Laxnes gård kan du boka in en heldag med hästarna och njuta av lunch och avkoppling mellan ridturerna.

Hästar Reykjavik

Lunnefåglar

För den som gillar fågelskådning och vill se en unik djurart i sin naturliga miljö är lunnefågelskådningen en rekommenderad aktivitet när man besöker Reykjavik. Utanför staden ligger de två små öarna Lundey och Akurey där fåglarna är kända för att hålla till. Boka in dig på en 15 minuters båttur med charmiga träbåtar byggda för att komma riktigt nära det färgstarka fågellivet. Observera dock att de här turerna endast anordnas under sommarmånaderna och se till att tajma in din resa rätt om fågelskådningen låter som något du vill göra.

Valar

Om du drömmer om att åka på valskådning är Reykjavik den perfekta destinationen för din vistelse. Här finns på sommarhalvåret över 95% chans att du får se en val, på vinterhalvåret är siffran en aning lägre även om sannolikheten fortfarande är hög. Åk ut med fartyg styrda av erfarna kaptener och lyssna på kunniga guider berätta om havslivet runt Island. Det lönar sig att klä sig varmt, men ifall det behövs finns både overaller och regnjackor att låna på fartygen. Eftersom valsafari är en oerhört populär sevärdhet i staden är det bäst att boka en plats i förväg, så att du säkert får möjlighet att ta del av den häftiga turen. Är du mer ambitiös och på jakt efter att se de största valarterna kommer du dock behöva söka dig till mer nordliga delar av Island. I Husavik anordnas några av världens främsta valsafarin där du får uppleva riktigt storslagna möten med dessa fantastiska varelser.

Valskådning Reykjavik

Bada i Blue Lagoon

Ett absolut måste när du spenderar en helg i Reykjavik är att ta en tur förbi den Blå Lagunen. Att utflyktsmålet blivit ett av Islands allra mest populära är inte så konstigt med tanke på vilken otrolig upplevelse det är att besöka platsen. Blå Lagunen är ett världsberömt utomhusbad som får sitt vatten direkt från geotermiska källor. Det innebär att vattnet året om håller en skön temperatur på 36°C till 39°C, samtidigt som det också innehåller en rad välgörande ämnen som mineralsalter, alger och kisellera vilka alla sägs ha positiva effekter på kroppen och välmåendet. Det är svårt att hitta en mer avkopplande och förnyande plats att besöka än denna så du kommer garanterat inte ångra dig. Har du riktigt bra tur kan du också se norrskenet sträcka sig över himlen under en kvällsvisit här.

Njut av det isländska köket

Förståeligt nog är det fisk och skaldjur som utgör de främsta delikatesserna i det isländska köket. Reykjavik är fullt av mysiga restauranger och barer dit du kan gå för att värma dig med mustiga soppor, grillad fisk och lyxiga delikatesser. Två riktigt kända matställen är Fish Company och Fish Market, väl värda ett besök för den som vill smaka på isländsk mat när den är som bäst.

Fish Company väljer många besökare att beställa så kallade avsmakningsmenyer, antingen Around Iceland eller Around the World. Around Iceland innehåller beroende på säsong ett varierat utbud av fisk och skaldjur serverat med lokala smaker som morotskräm eller fänkålssylt, medan Around the World bjuder på isländska rätter matchade med kryddor från hela världen.

Även på Fish Market kan du njuta av traditionella isländska rätter i en fin restaurangmiljö. Grillad marulk lär ska vara ett av restaurangens trumfkort och också här kan du avnjuta en spännande avsmakningsmeny, tillagat av den proffsiga huvudkocken Hrefna R. J. Sætran.

Mat i Reykjavik

Upplev stadens nattliv

Något otippat kanske, men Reykjaviks nattliv har faktiskt kommit att bli vida känt världen över. Uteställen av alla de slag, barer och klubbar ligger tätt strödda över den lilla huvudstaden, som under de sena timmarna förvandlas till vad som nästan liknar en festival. Ta dig från ett dansgolv till ett annat på nolltid och njut av den stora variation och häftiga puls som staden har att erbjuda. Den största festen kommer du hitta runt shoppinggatan Laugavegur så se till att dra dit för en riktigt lyckad kväll.