Weekend i Valencia

Valencia city of arts and sciences

Barcelona och Madrid är nog de städer som vi allra flesta kommer att tänka på när vi tänker cityweekend i Spanien, men även i landets tredje största stad Valencia hittar vi en riktig pärla att besöka! Kombinationen av strandliv och stadsliv utgör en perfekt mix av avkoppling och aktiviteter, samtidigt som staden har en hel del häpnadsväckande arkitektur att bjuda på.

Platser att se

City of Arts and Sciences – City of Arts and Sciences är ett komplex i mitten av Valencia där vi hittar flertalet olika museer och kulturella institutioner. Platsen är en av Valencias mest välbesökta turistattraktioner och ingår som en av Spaniens tolv skatter. Formgivet av den internationella arkitekten Santiago Calatrava, som faktiskt kommer från just Valencia, bjuder det här området på spektakulär design med en väldigt modern touch. Är det något du absolut inte får missa när du gör ett besök i staden är det alltså City of Arts and Sciences!

Museu de les Ciències Príncipe Felipe – En av de byggnader som finns belägna i just City of Arts and Sciences är det här muséet som inriktar sig på interaktiv naturvetenskap. Designat av huvudarkitekten Calatrava själv bjuder den här byggnaden på tre våningar av mäktig design. Bygget inleddes år 1995 och invigdes fem år senare. Bygget gick på nästan 1 miljard svenska kronor och resulterade i en helvit konstruktion med spännande detaljer som gör sig väldigt snygga på de många besökarnas fotografier. Så förutom att spana in den intressanta utställningen lönar det sig också att ta sig en ordentlig titt från utsidan av byggnaden.

Mercado Central – Valencias centrala marknad består av ett majestätiskt hus med vacker 1900-tals design. Marknaden är en av världens äldsta fortfarande aktiv och erbjuder massvis med stånd där det säljs alla tänkbara produkter. Byggnaden genomgick en totalrenovering under 2010 och har utnämnts till ett kulturellt arv av det spanska kulturministeriet. Hit kan du ta dig för att se lite av den äldre arkitekturen som finns i Valencia.

Valencia city of arts and sciences

Saker att göra

Gå på museum – Valencia är en stad full av intressanta och lärorika muséer att besöka. Vare sig du är nyfiken på historia, vetenskap, konst eller något annat kommer du att ha gott om alternativ att välja mellan. Några exempel är det tidigare nämnda Museu de les Ciències Príncipe Felipe, Fallas museum och Valencia History Museum.

Äta paella – Visste du att Valencia faktiskt är paellans hemstad? Denna ikoniska spanska rätt är en upplevelse du inte vill missa när du en gång tagit dig till platsen den härstammar från. Väl på plats föreslår vi att du letar upp någon av restaurangerna Casa Roberto, La Riuà eller La Pepica för att avnjuta den smakrika rätten.

Hänga på stranden – När stadslivet börjar ta på och du känner för en paus kan du med fördel söka dig till någon av de stränder som kantar staden. Den närmsta av dessa är La Malvarrosa som ligger precis i utkanten av staden. Andra alternativ är El Saler och Port Saplaya där du kan ta dig ett dopp eller bättra på brännan en stund.

Valencia beach